Els anglesos no veurien malament una eventual independència d’Escòcia

Avui hem faig ressò d'un article aparegut a Racó Català que considero que és prou interessant:
 
Recentment ja vam comentar ací a Racó Català les enquestes que assenyalaven un despertar independentista entre els ciutadans d'Escòcia. Ara a més a més uns estudis recents fets a ciutadans anglesos han assenyalat que no només els escocesos volen la independència d'Escòcia. Entre els anglesos, segons aquestes enquestes, també són majoria els que voldrien una possible independència escocesa, o almenys són majoria els que no s'hi oposen (depèn de l'enquesta).

[@more@]

Els dos estudis, que citava fa uns dies Tribuna Catalana, els han dut a terme The Sunday Telegraph i el Daily Mail. Com ja hem comentat, el més "sorprenent" de tot és constatar que l'acord entre les dues comunitats és total, pel que fa a la no-oposició a la independència d'Escòcia. De fet l'enquesta del Telegraph dóna un 59% d'anglesos favorables a aquest punt, i només un 28% contrari. L'enquesta del Mail ha mostrat un 48% d'anglesos directament favorables a la independència d'Escòcia. A més a més l'estudi del Mail també desvetlla que una gran majoria d'anglesos volen que s'acabin les subvencions que es paguen a Escòcia, i que el primer ministre escocès deixi de tenir poder d'influència sobre els afers anglesos.

Aquest punt és important. Els assumptes que afecten als ciutadans anglesos es decideixen entre tots els ciutadans del Regne Unit (Gal·les, Irlanda del Nord, Escòcia i Anglaterra), mentre que els assumptes que afecten a les altres nacions que no són l'anglesa, es decideixen només als seus parlaments respectius.

Tot això i a tres mesos vista de les futures eleccions generals escoceses, tots els indicis apunten a que el Partit Nacional Escocès (SNP) -clarament partidari de la independència sense embuts- podria arrasar. La tendència alcista de l'independentisme escocès no ha parat de créixer els darrers anys, i cada cop és més evident que en algun moment es plantejarà la disjuntiva de la independència sí o no. L'SNP porta anys anunciant que té la intenció de convocar un referèndum sobiranista tant aviat com pugui. El mateix Daily Mail afirmava en el mateix estudi que la pressió independentista a Escòcia avança amb força i difícilment es podrà parar.

Aquesta no és la primera vegada que la premsa britànica o anglesa es fa ressò de determinats processos sobiranistes -encara que es puguin produir a dins de les seves actuals fronteres estatals-. L'any passat ja vam citar un reportatge del diari anglès Times on oferia un possible mapa amb totes les futures nacions que ara per ara no disposen d'estat però podrien tenir-ne l'any 2020. El mapa incloïa Escòcia, una Irlanda unida, Gal·les, Catalunya (el Principat amb Catalunya Nord), Euskal Herria, Sardenya, Còrsega, Flandes …   Un periodisme molt allunyat del que es practica a l'Estat espanyol. I sens dubte, molt més objectiu.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.